المنسف AlMansaf
التصنيف: 
  • التقاليد وأشكال التعبير الشفهي بما في ذلك اللغة
  • التقاليد
  • تقاليد الطعام
  • الاكلات الشعبية
المحافظة: 
الشرح: 

اشهر الطبخات الشعبية عند البدو وهي الاكلة الرئيسية في الاردن ويتكون المنسف اللحم وخبز الشراك واللوز او الصنوبر واللبن اولا ً يتم غلي اللبن ثم وضع اللحم فيه يتركونه حتى ينضج ويستغرق من 3-4 ساعات ويوضع عليه الكركم الاصفر والهيل ورؤوس من البصل والحلبة .

ثم يتم تقطيع خبز الشراك الى قطع صغيرة ويوضع في السدر ويوضع عليه الشراب والسمن البلدي ويسمى عندها (فته) ثم يوضع اللحم ويقلى الصنوبر واللوز ويوضع على وجه السدر وتسمى عملية تجهيزه السدر المنسف (لبتيت) وحاليا يطبخ الرز يوضع في السدر وتحته رغيف من الشراك ويوضع اللحم ثم اللوز والصنوبر ويغطي برغيف من الشراك ويطبخ المنسف في الاعراس واللولائم وعند قدوم ضيف وفي العزاء.

The most famous popular dish among Bedouins, and the main dish in Jordan. Al-Mansaf consists of mutton, Shiraak bread, almonds, pine nuts, and yoghurt. First, yoghurt is boiled then the meat is added to it util its ready; it takes 3-4 hours. Then, yellow Turmeric, cardamom, onion heads and Fenugreek are added.

Then, Shirak bread is rent into small pieces and placed in the platter. Sauce and local ghee are added to them, making “Fatah”. The meat is added, then the pine nuts and almonds are fired and sprinkled on top. The process of preparing Al-Mansaf platter is called “Labteet”.

 

Nowadays, rice is cooked and underneath it a spread of Shiraak bread. On top of them the meat, almonds, and pine nuts are placed, and the platter is covered with a sheet of Shiraak bread. Al-Mansaf is cooked on weddings and feasts, when guests arrive, and on funerals.

 
© 2024 تطوير وتصميم شركة الشعاع الأزرق لحلول البرمجيات. جميع الحقوق محفوظة